Yasmin Nilson

Yasmin Nilson (fd Jungstedt) är frilansjournalist och föreläsare.

Föreläsning
När katastrofen som ödelägger livet inträffar redan i 15-årsåldern vet man inte hur man ska gå vidare. Hösten 1999 skulle Yasmin börja på dansgymnasium, men på sommaren hände det otänkbara – hon bröt nacken i en dykolycka och blev förlamad.

Till en början blir det en fråga om att bara överleva. Sedan kommer det svåra. Att återta livet.

Yasmin ger en ärlig, rättfram och gripande beskrivning av de utmaningar och motgångar som hennes fysiska tillkortakommande skapar. Yasmin berättar om hur hon har burit sig åt för att omsätta en del av detta kaos i konstruktiva krafter som strävar framåt.

Föreläsningen lämnar djupt avtryck hos både publik och arrangör, läs några av de fina lovord hon fått efter att ha talat bl.a på Girlpowerfestivalen i Sundsvall:

Jag älskar när jobbet bjuder på nya möjligheter. Förra tisdagen var det internationella flickdagen och utmärkta Tjejjouren i Sundsvall körde Girlpowerfestival hela dagen. Hurra sa jag och tog med mig medieeleverna på föreläsningar och Workshops. En av de som gjorde absolut mest avtryck under dagen var Yasmin Nilsson som föreläste om hur hennes liv förändrades när hon bröt nacken precis innan hon skulle börja på dansgymnasium. En fängslande historia som verkligen berörde. Köpte hennes bok direkt efter och sträckläste den sedan under onsdagen. Rekommenderas mycket varmt. Yasmin som sommarpratare 2017? Ja tack!” – Sofia Hård (deltagare Girlpowerfestivalen i Sundsvall)
Vi har precis fått tillbaka enkäterna från Girlpowerfestivalen och du har fått superfin respons från både lärare och elever som lyssnade på din föreläsning!” – Tjejjouren Skogsrå (arrangör)
”TACK för en jättebra dag! Var verkligen fängslande att höra dig berätta om ditt liv och din resa till där du är idag…” – Arrangör i Kristianstad
”Tack för en fantastisk dag med ett underbart föredrag. Jag tror inte något öga var torrt. Mina tårar kom under flera tillfällen. Tårar på grund av det hemska men också tårar på grund av det härliga. Din syn på hur man går vidare är inspirerande för alla, oavsett man hamnat i din situation eller ej. Din berättelse talar till och berör oss alla. Tack Yasmin!” – Arrangör i Sundsvall

Självbiografi
År 2012 utkom Yasmin med sin självbiografi ”Yasmin – När livet störtdök”. I samband med utgivningen blev hon bland annat intervjuad av Malou Von Sivers i Efter tio på TV4 samt av Ulrika Kärnborg i En bok, en författare på UR. Hon blev även intervjuad i Studio Ett på SR, lyssna här.

Podcasts
Yasmin är programledare i Soluret Pod. I Soluret möter Yasmin människor från alla samhällsskikt och fördjupar sig i deras livshistorier. I premiäravsnittet den 6 augusti möter vi en av Yasmins främsta inspiratörer när det kommer till podcast. Lyssna här.

Mellan mars 2014 – feb 2017 drev Yasmin den prisbelönta podden Timglaset, i vilken hon intervjuade inspirerande förebilder med fängslande livsöden. Vad alla personer har gemensamt är att de lever med en funktionsnedsättning. Syftet är att öka förståelsen och kunskapen om hur det är att leva med en funktionsnedsättning i Sverige. Hör deras livshistorier här.

Timglaset tilldelades 2016 STIL-priset ”Hjärter Ess”, som årligen delas ut till personer eller grupper som synliggör STIL:s hjärtefrågor: antidiskriminering, tillgänglighet och medborgerligt likavärde.

Juryns motivering lyder: ”Årets pristagare skapar porträtt av människors självklara och vardagliga kamp för ett värdigt liv. I närmare femtio timslånga radiointervjuer ger de utrymme åt bland annat aktivister, elitidrottare, medieprofiler och kulturpersonligheter som alla på olika sätt är profiler i den funktionshinderpolitiska kampen.

Årets pristagare ger möjlighet till fördjupade erfarenheter och historier som annars inte uppmärksammas i media, eller bara flimrar förbi som korta artiklar. Genom att ge röst till de som själva berörs och ge dem tiden att själva få berätta sin historia, synliggör årets pristagare erfarenheter som tidigare varit osynliggjorda. För att på så vis ha gjort världen lite större, tilldelas Yasmin Nilson och Max Arehn bakom Timglaset Pod 2016 års Hjärter Ess.

Besök gärna Yasmins hemsida eller Facebook-sidor ”Timglaset Pod” och ”Yasmin – När livet störtdök” för mer information.

För bokning eller mer information, fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig.