Mattias Nordkvist

Mattias Nordkvist är en svensk skådespelare och regissör, utbildad vid teaterhögskolan i Malmö.

Under de senaste tjugotre åren har Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur delat ut ett stort antal stipendier till löftesrika talanger inom skilda konstarter. Mattias blev 2019 års stipendiat i kategorien ”skådespelare”. Kolla här!  Mattias vann även Årets profil på Riagalan 2019.

Han är bosatt i Göteborg och arbetar på Göteborgs Stadsteater där han medverkat i framgångsproduktioner som I väntan på Godot, En handelsresandes död och Natten är dagens mor.

Vanligtvis ser man Mattias Nordkvist på teaterscenen, men hårt arbete och en enastående färdighet som skådespelare har nu lett till att Mattias landat flera tunga tv-roller. Bland annat i kriminaldramat Saknad (TV4) med skådespelare som Samuel Fröler, Julia Dufvenius och Helena Bergström samt den hyllade dramaserien Vår tid är nu – en familjekrönika om kärlek, konflikter och framtidshopp som spänner över flera decennier med avstamp i krigsslutet 1945. I övriga roller ser man bl.a. Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt och Peter Dalle. Vår tid är nu, tilldelades det prestigefyllda tv-priset Kristallen för bästa drama på Kristallengalan 2018.

På film och tv har han även medverkat i bl.a. Mariella, Molanders och Happy End och tilldelades Lars Passgårds-stipendiet 2007, ett pris som delas ut till unga teaterelever i Malmö som visar talang för karaktärsskådespeleri.

I höstas kunde man även se Mattias glimta förbi i den internationella långfilmen The Wife av Björn Runge med skådespelare som Glenn Close, Jonathan Pryce och Christian Slater i några av huvudrollerna.

I januari står Mattias på Göteborgs Stadsteaters scen i föreställningen ”Förbjuden Ingång” där han gestaltar författaren Victoria Benedictsson som kämpade mot föråldrade strukturer.

Som regissör har Mattias Nordkvist iscensatt pjäser som Stenen av Marius von Mayenburg och Främlingen. Den sistnämnda bygger på Albert Camus roman från 1942 med samma namn och räknas idag som ett av existentialismens mest betydande verk. Bägge nådde stor framgång både i press och publikt. Nypremiär av Främlingen på Göteborgs Stadsteater rullade under våren 2018.

Mattias har spelat musik och skrivit låtar sen han var femton år och arbetar för tillfället med en ny skiva med planerad release i år. Hans två tidigare plattor finns i hans namn på Spotify och kan lyssnas till här.

Mattias kan bokas som skådespelare och för film/tv-uppdrag men även som konferencier och föreläsare.

För bokning eller mer information, fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig.

Hitta Mattias på